Hipo rial istejt banci još 10 milijardi evra

Bez autora
May 30 2010

Nemačka banka u državnom vlasništvu Hipo rial istejt dobila je još deset milijardi evra zajma iz namenskog državnog fonda zbog novih potresa na finansijskim tržištima. Hipo banka je ovim od države dobila ukupno 103,5 milijardi evra kreditnih garancija na međubankarskom tržištu po niskim kamatama, ali je postala zavisna od ove vrste pomoći. Odluka Fonda za stabilizaciju tržišta Sofin donesena je zbog aktuelne situacije na finansijskim tržištima. Banka trenutno prolazi kroz kompleksan program restrukturisanja, a njegov eventualni neuspeh imao bi velike posledice po nemaču ekonomiju. Hipo rial istejt izložena je potencijalnim gubicima usled kupovine državnih obveznica u Grčkoj, Irskoj, Italiji, Portugalu i Španiji, koje su zapale u dužničku i budžetsku krizu. Krajem marta, banka je bila izložena ukupnom riziku u ovim zemljama od 39 milijardi evra, što se odrazilo na stabilnost tržišta novca.

Hipo rial istejt banci još 10 milijardi evraNemačka banka u državnom vlasništvu Hipo rial istejt dobila je još deset milijardi evra zajma iz namenskog državnog fonda zbog novih potresa na finansijskim tržištima, saopštili su danas zvaničnici.

Hipo banka je ovim od države dobila ukupno 103,5 milijardi evra kreditnih garancija na međubankarskom tržištu po niskim kamatama, ali je postala zavisna od ove vrste pomoći.

Odluka Fonda za stabilizaciju tržišta Sofin donesena je "zbog aktuelne situacije na finansijskim tržištima", objavio je fond.

Banka trenutno prolazi kroz kompleksan program restrukturisanja, a njegov eventualni neuspeh imao bi "velike posledice po nemaču ekonomiju", izjavio je predsednik Fonda Hanes Rem.

Hipo rial istejt izložena je potencijalnim gubicima usled kupovine državnih obveznica u Grčkoj, Irskoj, Italiji, Portugalu i Španiji, koje su zapale u dužničku i budžetsku krizu.

Krajem marta, banka je bila izložena ukupnom riziku u ovim zemljama od 39 milijardi evra, što se odrazilo na stabilnost tržišta novca.

Prošle godine, ova banka vratila je sedam milijardi evra od oko 50 milijardi koje je dobila u vidu državnih i privatnih zajmova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik